Przepisy

Sernik pistacjowy
-herbatniki pokruszyć w melakserze, dodać masło i ponownie zmiksować.Powstałą masę wyłozyć spód i część boków tortownicey o średnicy 20-22 cm
-piernik nagrzać do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstawić małą foremę do pieczenia lub naczynie żaroodporne, do którego wlejemy wrzącą wodę
-do misy miksera włożyć twaróg, cukier i skrobię ziemniaczaną.Miksować na średnich o brotacg, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 min.
-dodawać po jednym jajku, miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku
-dodać śmietankę oraz krem pistacjowy, odkładając wcześniej 1 łyżeczkę kremu do polewy.Zmiksować całość jednolitą masę serową.
-włozyć spód i wstawić do piekarnika.Wlać wrzącą wodę do naczynia na dnie piekarnika.
-sernik piec ok.60-65 min.Po upoieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
-sernik warto wstawić do lodówki do schłodzenia, aby miał idealna konsystencję.
-polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać odłożony krem pistacjowy oraz połamaną na kosteczki białą czekolade. Mieszać do rozpuszczenia, polac po serniku.
-Udekorować obranymi i posiekanymi pistacjami.

                                                                                                                      


Strona główna     Rodzaje    Ciekawostki